• VPŠ A SPŠ MV V PRAZE | Pod Táborem 102/5, 190 24 Praha 9 – Hrdlořezy

Metoda zpracování absolventské práce

Absolventská práce

Absolventská práce je obsahově souvislá a ucelená odborná písemná práce, kterou student zpracovává v závěru studia.

Absolventská práce má formu teoreticko-praktické nebo výzkumně-průzkumné práce, v níž se ověřují vědomosti a dovednosti studenta, které získal během studia vzdělávacího programu.

Absolventskou prací student prokazuje schopnost samostatně a věcně správně pojednat na vybrané téma, pracovat s odbornou literaturu, stylisticky a typograficky zpracovat odbornou problematiku širšího rozsahu.

Téma absolventské práce

Témata absolventských prací vycházejí z potřeb praxe. Každoročně je vypisují vyučující učitelé, kteří jsou zároveň vedoucími prací. Vedoucí předmětových oddělení mohou též akceptovat individuální návrhy témat absolventských prací předložených studenty a předkládat je řediteli školy ke schválení. Soubor vypsaných a ředitelem školy schválených témat absolventských prací zveřejní studijní oddělení na školním webu a na nástěnce ve školské budově nejpozději do 1. září školního roku, ve kterém mají studenti absolutorium vykonat.

Studenti se na vypsaná témata přihlašují elektronicky na e-learningovém portálu a na předepsaném tiskopise u vedoucího učitele studijní skupiny (třídní učitel) nejpozději do 31. října školního roku, ve kterém budou konat absolutorium.

Žádosti o povolení individuálního tématu absolventské práce předkládá student cestou příslušného vedoucího předmětového oddělení řediteli školy nejpozději do 31. října školního roku, ve kterém bude konat absolutorium.

Zásady pro vypracování absolventské práce

Absolventskou práci student zpracuje v českém jazyce a odevzdá vedoucím učiteli studijní skupiny ve dvou stejnopisech v pevné vazbě a 1x na CD, které se vloží do obálky nalepené na vnitřní stranu zadní desky jednoho z výtisků absolventské práce.

U vazby se doporučuje černá barva desek se zlatým potiskem. Rozsah absolventské práce je min. 30 stran jednostranného tisku formátu A4 bez příloh. Termín odevzdání práce je stanoven do 31. března včetně ve 3. ročníku studia (případně poslední pracovní den před tímto datem). Nedodržení tohoto termínu znamená, že student nebude moci vykonat absolutorium v řádném termínu.

Bibliografické odkazy a citace

Bibliografické citace informačních zdrojů se řídí normou ČSN ISO 690 (01 0197) (tradiční tištěné dokumenty, a elektronické zdroje). Smyslem citování je poskytnout dostatek informací k nalezení zdrojového dokumentu, ze kterého student při tvorbě absolventské práce čerpal. Odkazy na citace se umísťují pod čarou na stránce, na níž je použit citát, anebo v závorce za citovaným textem.

Metodika zpracování absolventské práce

Metodika zpracování absolventské práce představuje uplatnění vhodného pracovního postupu při zpracování zvolené problematiky. Základem dobře napsané absolventské práce je studium odborné literatury, volba postupu práce a výběr vhodné aplikační metody.

Osnova absolventské práce

Po důkladném prostudování vybrané odborné literatury student zpracuje osnovu práce, kterou konzultuje s vedoucím absolventské práce do 31. listopadu školního roku, ve kterém bude konat absolutorium. Osnově práce je třeba věnovat mimořádnou pozornost, především promyslet náplň jednotlivých kapitol. Během vypracování osnovy práce musí mít student neustále na paměti cíl své absolventské práce.

Metody používané při zpracování absolventské práce

Metoda je způsob, jak dosáhnout stanoveného cíle. Pro zpracování absolventské práce lze použít následujících metod:

  1. Metoda komparace (srovnávání) je nejjednodušší metoda, která umožňuje poznat, v čem se zkoumaný jev liší od jiných, nebo v čem se shoduje.
  2. Metoda analogie (hledání obdoby) je metoda zjištění stejných vlastností u jinak odlišných objektů.
  3. Metoda protikladu sleduje vztah mezi dvěma objekty, které se navzájem vylučují.
  4. Metoda abstrakce umožňuje proniknout do jevu a vyčlenit jeho podstatné vlastnosti.
  5. Metoda indukce (od zvláštního k obecnému) umožňuje postupovat od jevů jedinečných k obecným poznatkům.
  6. Metoda dedukce (od obecného ke zvláštnímu). Z určitých výroků, které jsou považovány za pravdivé, se logicky vyvodí závěr.
  7. Metoda generalizace (zobecnění).
  8. Metoda syntézy (skládání) je metoda, ve které na základě určitých kritérií vytváříme celistvou představu o zkoumaných jevech.

Metoda analýzy (rozkládání) je metodou poznání určitého jevu, jeho rozdělením na jednotlivé části, které jsou podrobně zkoumány.

Přílohy

VYŠŠÍ POLICEJNÍ ŠKOLA A STŘEDNÍ POLICEJNÍ ŠKOLA MV V PRAZE

Pod Táborem 102/5
Praha 9 – Hrdlořezy

Loc: 50°5′24″N, 14°30′44″E

PODPORUJÍ NÁS

Logo skps prahalogo skp verze 1

SEKCE STŘEDNÍHO POLICEJNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ SOKOLOV

Komenského 759
356 01 Sokolov

Loc: 50°17.83429'N, 12°63.90087'E

VÝCVIKOVÉ A VZDĚLÁVACÍ STŘEDISKO KRYŠTOFOVY HAMRY

Kryštofovy Hamry č.p. 15
okres Chomutov

Loc: 50°30′11″N, 13°08′08″E

INFORMAČNÍ SYSTÉMY ŠKOLY