• VPŠ A SPŠ MV V PRAZE | Pod Táborem 102/5, 190 24 Praha 9 – Hrdlořezy

Právo

Obecný cíl vyučovacího předmětu

Právo je zastoupeno ve všech ročnících studia, patří mezi profilující předměty s nejvyšší dotací vyučovacích hodin. Učivo je orientováno do všech podstatných právních odvětví českého právního řádu s důrazem na právo ústavní, občanské a rodinné, obchodní a živnostenské, pracovní, trestní a přestupkové. Žáci získají také základní poznatky o veřejné a státní správě i z oblasti vnitřní bezpečnosti státu. Na některé vybrané problémy z právních disciplin, např. ústavní právo, rodinné právo, trestní řízení, navazují i jiné předměty, zejména společenské vědy a kriminalistika.

Obecným cílem předmětu je zprostředkovat žákům poznatky práva soukromého i veřejného. Znalostmi právnických disciplin zvýšit a upevnit jejich právní vědomí. Naučit žáky rozumět základním právnickým kategoriím tak, aby byli schopni s nimi pracovat. Zprostředkovat a prohloubit u žáků takové vědomosti, které budou solidním základem pro další studium na školách třetího cyklu. Připravit každého jednotlivce získané vědomosti aplikovat v pracovní činnosti i v osobním životě. Cílem odborné praxe, kterou žáci vykonávají na útvarech Policie ČR, obecní policie, obecních úřadech, je umožnit žákům třetího ročníku, aby poznali reálné pracovní prostředí, získali konkrétnější představu o svém oboru a požadavcích na příslušníky Policie ČR i pracovníky ve státní správě.

Charakteristika učiva

Jednotlivá právní odvětví jsou seřazena po ročnících tak, aby žáci porozuměli základům teorie práva, pochopili základní principy právního státu a aby byli schopni orientovat se v právních vztazích v jednotlivých právních odvětvích. Žáci, kromě prvního ročníku, mají ve druhém pololetí každý týden dvě vyučovací hodiny vyčleněny na praktická zaměstnání, na kterých zpracovávají právní podání, písemnosti a smlouvy z těch právních odvětví, které v daném ročníku probrali. Ve třetím ročníku žáci vykonávají odbornou praxi.

VYŠŠÍ POLICEJNÍ ŠKOLA A STŘEDNÍ POLICEJNÍ ŠKOLA MV V PRAZE

Pod Táborem 102/5
Praha 9 – Hrdlořezy

Loc: 50°5′24″N, 14°30′44″E

PODPORUJÍ NÁS

Logo skps prahalogo skp verze 1

SEKCE STŘEDNÍHO POLICEJNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ SOKOLOV

Komenského 759
356 01 Sokolov

Loc: 50°17.83429'N, 12°63.90087'E

VÝCVIKOVÉ A VZDĚLÁVACÍ STŘEDISKO KRYŠTOFOVY HAMRY

Kryštofovy Hamry č.p. 15
okres Chomutov

Loc: 50°30′11″N, 13°08′08″E

INFORMAČNÍ SYSTÉMY ŠKOLY