• VPŠ A SPŠ MV V PRAZE | Pod Táborem 102/5, 190 24 Praha 9 – Hrdlořezy

Bezpečnostní činnost

Obecný cíl vyučovacího předmětu

Předmět bezpečnostní činnost je složen ze dvou obsahových okruhů „Služba pořádkové policie“ a „Služba cizinecké policie“. Služba pořádkové policie tvoří 2/3 vyučovaného předmětu a vybaví žáka základními znalostmi o bezpečnostních sborech, zejména o Policii ČR a úloze služby pořádkové policie. Služba cizinecké policie doplňuje znalosti žáků o problematiku pobytu cizinců na území ČR a postavení ČR v rámci Schengenských dohod.

Cílem vyučovacího předmětu je, aby žáci získali konkrétnější představu o Policii České republiky, o službě pořádkové policie a o službě cizinecké policie. Vybavit žáky základními znalostmi obecně závazných právních norem, dovednostmi využívanými u Policie ČR a formovat postoje žáků projevujících zájem o tuto službu. Současně jsou vytvářeny předpoklady pro úspěšné zvládnutí základní odborné přípravy nově přijatých příslušníků Policie ČR.

Charakteristika učiva

Učivo je rozděleno do témat, která průřezově charakterizují jednotlivé činnosti bezpečnostních sborů, zejména služby pořádkové policie a služby cizinecké policie. V obsahovém okruhu služby pořádkové policie budou žáci postupně seznámeni s úkoly a povinnostmi Policie ČR, s jednotlivými oprávněními, které policisté využívají při úkonech, použitím donucovacích prostředků a zbraně. Dále budou seznámeni s významem součinnosti a spolupráce i v souvislosti s prevencí včetně Integrovaného záchranného systému, právní úpravou problematiky zbraní a střeliva, problematikou a právní úpravou občanských průkazů, úkoly a činností PČR na úseku ekologie, právní úpravou a základními úkoly Městské policie, Justiční stráže a Vězeňské služby. V obsahovém okruhu služby cizinecké policie budou žáci postupně seznámeni s právem Evropské unie a schengenskými acquis, organizací služby cizinecké policie, úkoly základních útvarů SCP, státními hranicemi České republiky, cestovními doklady, právní úpravou pobytu cizinců na území České republiky a právní úpravou mezinárodní ochrany formou azylu a dočasné ochrany.

VYŠŠÍ POLICEJNÍ ŠKOLA A STŘEDNÍ POLICEJNÍ ŠKOLA MV V PRAZE

Pod Táborem 102/5
Praha 9 – Hrdlořezy

Loc: 50°5′24″N, 14°30′44″E

PODPORUJÍ NÁS

Logo skps prahalogo skp verze 1

SEKCE STŘEDNÍHO POLICEJNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ SOKOLOV

Komenského 759
356 01 Sokolov

Loc: 50°17.83429'N, 12°63.90087'E

VÝCVIKOVÉ A VZDĚLÁVACÍ STŘEDISKO KRYŠTOFOVY HAMRY

Kryštofovy Hamry č.p. 15
okres Chomutov

Loc: 50°30′11″N, 13°08′08″E

INFORMAČNÍ SYSTÉMY ŠKOLY